Mindfuck: de rode bal

vrijdag 31 maart 2017 15:15
Mindfuck: de rode bal

Ik zit aan de kant van het zwembad. Ons zoontje heeft zwemles en ik geniet er iedere les van. Ineens wordt mijn aandacht naar boven getrokken. Ik zie een immense rode opgeblazen bal aan het plafond hangen. Op dat moment ziet de man die naast mij zit het ook. "Wat een enorme bal" zeg ik. "Ja" zegt de man. "Hij hangt er al maanden". 

 

Ik kijk de vader met grote ogen  aan en zeg "dat kan niet. Dan had ik 'm wel eerder gezien." De man lacht en zegt dat het hem ook niet eerder was opgevallen. Hij had het een van de badmeesters gevraagd en deze zei dat de bal er al maanden hing.

 

Ik voel mijn lijf warm worden. Mijn hoofd VOL in energie. En ik hoor mijn eigen gedachten: "het is NIET mogelijk dat deze bal er al maanden hangt. Want dan had ik het moeten zien". 

 

Ik lach om mijn eigen gedachte en de immense druk die mijn hersenen opvoeren om vol te houden dat deze bal er niet langer hing met als enige reden dat ik 'm niet eerder heb gezien. Mijn gedachten gaan er eens 'flink' op letten komende weken, want ohjee- wat willen ze graag gelijk (en dat is voelbaar in mijn Hele lijf).

 

Een week later zit ik weer aan de kant. Pas de laatste minuten gaat ineens de rode bal weer door me heen. Ik lach, want inderdaad hang'ie nog steeds op dezelfde plek. Alleen is de bal deze keer niet opgeblazen. Hij neemt daardoor in de lengte nog meer ruimte in, maar dat maakt voor mijn hoofd niet uit. 

 

Ik lach om deze 'mindfuck' - zo'n moment waarop je hersnen zich volledig inspannen om hun gelijk te halen; puur omdat het iets is wat mijn ogen eerder niet hadden gezien. En deze rode bal is daar maar een heel klein voorbeeldje van. 

Komende tijd ga ik meer van dit soort mooie momenten verzamelen, waarbij mijn hoofd gelijk wil hebben om wat het ziet (of niet ziet) en de 'echte' werkelijkheid toch echt veelomvattender (en tegelijk niet te bevatten) is. 

 

Nu al zin in!